Kort historiaRestaurangen grundades år 1934 i det 1902 byggda jugendhuset där den fortfarande befinner sig. Under krigen var menyn ytterst anspråkslös: tidvis erbjöds specialiteter såsom hemgjord fil och skrädmjöl. År 1959 köpte fru Anna-Liisa Paukku restaurangen tillsammans med sin make. Då kan restaurangens framgångssaga anses ha börjat. Hon introducerade två än i dag berömda klassiker till menyn: de knaprigt stekta strömmingarna och lökbiffen som nu är känd världen runt. Under hennes tid blev restaurangen också mera populär bland konstnärer. Hon tog fattiga konstnärer under sin vinge och lät dem äta på kredit. Hon var en sträng men rättvis arbetsgivare. Det var tack vare henne som Sea Horse fick sitt rykte som en hemtrevlig restaurang med en låg tröskel för vem som helst att komma. Varje kund oavsett titel fick varm och vänlig betjäning.


Det var också under fru Paukkus tid som de världsberömda sjöhästarna kom till. Det har funnits flera legender om väggmuralens ursprung, men år 2010 avslöjades den sanna historian med fotografier som bevis. Två unga konststuderande hade skapat konstverket.


År 1999 tog de nuvarande ägarna över restaurangen. De ville ta Sea Horse tillbaka till sina rötter. Restaurangen restaurerades enligt ett fotografi som hittades på hotell- och restaurangmuseet. Bildkonstnären Kimmo Kaivanto, som bodde i samma byggnad, tog huvudansvaret för restaureringen. År 2003 anslöts affärslokalen bredvid till restaurangen som ett enskilt rum med namnet Musta Hevonen (Svarta hästen). Även det är ett konstverk av Kimmo Kaivanto. År 2007 fick restaurangen ett enskilt rum till, Peräkammari (Bakrummet), av en tidigare enrumslägenhet. På väggarna i Peräkammari finns konstverket Kimmografia, Kaivantos skisser på kunder i restaurangen från 2002.


Sea Horse har besökts av ett flertal berömdheter och celebriteter. Under dess 80-åriga tillvaro har restaurangen förmodligen betjänat otaliga personer som har lämnat ett avtryck i historien i form av sina verk. Enligt författare Jouni Lompolos ord: “Där kan man träffa folk från nobelpristagare till kvarterets grabbar”.