Stacks Image 200

Historiikki

Ravintola Sea Horse perustettiin vuonna 1934, tähän historiallisesti arvokkaaseen taloon. Jugendlinnan, entiseltä nimeltään Vuorenlinna, nykyisin As. Oy Kapteeninkatu 11, rakennutti sokea pianonvirittäjä Herman Walentin Schalin. Talo valmistui vuonna 1902. Tarina kertoo, että hän rakenutti talon morsiamelleen, joka vastaukseksi kosintaan oli tokaissut: ”Ei taloa, ei naimisiin menoa.” Kun talo oli valmis, ja kyseinen naishenkilö oli pyrkkimässä talon emännäksi, kertoi Herman rakkauden hiipuneen.

Ennen ravintola Sea Horsea oli samoissa tiloissa räätäli
Niemisen liiketoimintaa. Hänen jälkeensä tiloihin muutti antiikkiliike, jonka omistaja oli syyrialainen. Vuonna 1934 ravintolan ensimmäiset vastaavat hoitajat oliva Ina Limnel ja ravintolassa hyvinkin pitkään vaikuttanut Fanny Lund. Sotien aikaan ruokalista oli hyvin vaatimaton, normaalia kotiruokaa. Kuitenkin toisinaan oli tarjolla erikoisuuksia mm. itsetehtyä viiliä ja talkkunaa. Ina Limnel ei pitänyt ravintolaa kovinkaan pitkään vaan myi sen ennen talvisotaa saksalaiselle ravintoloitsijalle, joka omisti jo entuudestaan viereisessä korttelissa toimineen ravintola Keitaan. (Nykyinen Amigo)

Ravintola Sea Horsen eittämättä legendaarisin ravintoloitsija oli Rouva
Anna-Liisa Paukku. Hän osti ravintolan vuonna 1959 miehensä Olavi Paukun kanssa. Tästä voidaan sanoa Sea Horsen menestystarinan alkaneen. Hän toi ruokalistalle paistetut silakat. Myös maailmankuulu sipulipihvi sai silloin debyyttinsä. Hänen sinappinsa oli kaupunginkuulua, sitä käytiin ostamassa kotiinvietäväksikin. Tarinan mukaan hän laski asunnostaan ravintolan yläpuolelta sangolla sinappia keittiön ikkunan taakse ja iltaisin paluupostissa ylös nousi päivän kassa. Tällä tavalla tilitykset löysivät tiensä Rouvan hellään hoivaan. Rouva Paukun aikana Sea Horsen maine taiteilijoiden keskuudessa kasvoi. Hän toimi isona apuna ja mesenaattina köyhille taideopiskelijoille, koska hän antoi heidän syödä, usein päivän ainoan aterian, ”piikkiin”. Rouva Paukku oli tiukka, mutta oikeudenmukainen työnantaja. Tämä heijastui myös asiakaskuntaan. Sea Horse maine kodikkaana, matalan kynnyksen olohuoneena kasvoi. Vielä tänäkään päivänä ei ole väliä, astuuko ovesta ministeri, pikku midinetti tai tuoppialan ammattilainen. Tittelit jätetään ovimiehelle narikaan. Jokainen asiakas saa ystävällistä ja lämmintä palvelua. Tasapuolisesti. Rouva Paukku myi liiketoimintansa vuonna 1988 siirtyessään eläkkeelle.

Rouva Paukun aikana ilmestyi ravintolan pääsalin takaseinälle taideteos meren- aalloilla keinuvista merihevosista. Teoksen syntyperästä on monta erilaista, toinen toistaan legendaarisempaa tarinaa. Jokainen tarinan kertoja on ollut varma tiedoistaa. Joten lienee ikuinen mysteeri, miten merihevoset syntyivät.

Vuonna 1999 erinäisten vaiheiden, jopa vaikeiden, Ravintola Sea Horse sai nykyiset omistajansa. Vuonna 2000 ravintolan pääsali entisöitiin vanhan, Ravintolamuseosta löytyneen kuvan perusteella. Remontti palautti Sea Horsen juurilleen. Ravintolan entisöinnistä vastasi suurilta osin kuvataiteilija
Kimmo Kaivanto. Vuonna 2003 ravintola laajeni viereiseen liiketilaan. Mustahevonen kabinetti on niin ikään Kimmo Kaivannon luoma taideteos.

Ravintola Sea Horsen historian ja kultturellin merkityksen on suuremmilta osin luonut sen asiakaskunta, muutaman silakka-annoksen ja henkilökunnan avustuksella. Ravintolan erikoismerkitys on sen suvaitsevaisuus ja toimivuus tarjota eri elämänalojen, sukupolvien ja sosiaalisten kerrosten ihmisille tasavertainen oleskelu- ja juhlintareviiri. On sanottu, että ravintolaamme mahtuu pieni kaupunki. Suomalaisia perinteitä kunnioittaen.

Stacks Image 208

Musta Hevonen kabinetti


Vuoden 2003 alussa Sea Horse laajentui viereiseen liikehuoneistoon. Samassa talossa asuva kuvataiteilija Kimmo Kaivanto suunnitteli kabinetin ulkoasun. Kimmo Kaivanto on myös valinnut pääsalin värit ja osallistunut ravintolan sisustussuunnitteluun. Hän kuvailee taideteoksensa syntyä näin:

Red Sea & Black Horse Laajennussuunnitelma lähti liikkeelle siitä, että Kaivanto istui ravintolassa ja teki puolihuolimattomia suunnitelmia tulevasta tilasta. Vaimon, arkkitehti Sari Roihan kanssa joulun aikoihin Egyptiin tehty matka aukaisi hanat. Punainen sirokkotuulen kuljettama pöly antoi hehkuvan punaisen värin ja shakkipelin musta hevonen lähtökohdan. Tila sai nimekseen Mustahevonen.


Kuuluisa merihevosteos


Ravintolan pääsalin takaseinän kokonaan peittävä kuuluisa seinämaalaus, jossa kaksi merihevosta purjehtii meren aalloilla on yksi paikan tunnetuimmista legendoista. Taideteoksen synnystä on kiertänyt monia vuosi-kymmeniä erilaista versiota. Yksi kertoo 40-luvulla taideopiskelijoiden murtautunen ravintolaan, ja maalanneen seinän. Toinen väittää rahattoman taiteilijan maalanneen merihevoset kuittauksena ”piikistään”. Olemme saaneet myös varmaa tietoa Ateneumin vahtimestarista, jonka sanotaan olevan vastuussa teoksesta.

Stacks Image 206

Kuuluisia asiakkaita ja legendoja


Ravintolassamme on käynyt lukematon määrä tunnettuja vieraita ja eri alojen kuuluisuuksia. ”Väkeä voi tavata nobelisteista kulmakundeihin” sanoo
Jouni Lompolo.

Vuosien saatossa kanta-asiakkaisiin on lukeutunut muunmuassa pakinoitsija
Origo, visailija Jyrki Otila, taiteilija Kimmo Kaivanto, runoilija-suomentaja Pentti Saaritsa, nobelisti Pablo Neruda, toimittaja Esko Riihelä, filosofi ja kirjailija Jean-Paul Sartre. Unohtamatta tämän hetken silmäätekeviä, rokkitähtiä kuten Andy McCoy ja muita julkkiksia, joille haluamme antaa yksityisyyden. Siksi ravintolassamme valokuvaaminen on kiellettyä.

Muutama tarina

Historia kertoo, että säveltäjä Esko Linnavalli toi maailman trumpetistilegendan Dizzy Gillespien Sea Horseen silakoille, söi muusikko lautasensa tyhjäksi ja marssi keittiöön vaatimaan lisää. Tästä syystä annoksen koko kasvoi 16 silakkaan.

Ruokalistan erikoisuuteen, kateenkorvaan kuuluu myös tarina: Professorin näköinen mies söi kateenkorva annoksen. Tämän jälkeen tilasi taksin, ajoi Töölöön ja ryösti pankin. Tämän miehen henkilöllisyys jäi paljastamatta, joten rikos on vieläkin selvittämättä.

Stacks Image 216

Sea Horse julkisuudessa


Näin kirjoitti Helsingin Sanomat: ”Legendaarinen Sikala kuuluu helsinkiläisklassikoiden raskaaseen sarjaan. Se on nostalginen pala mennyttä aikaa, ja sen listalla suomalaisia ruokaklassikoita pyttipannusta silakoihin, mutta myös pihvejä. Asiakaskunta on kulttuuri-ihmisiä, tuoppialan ammattilaisia, opiskelijoita.”

Luultavasti Sea Horsen kuuluisin ja suurimman huomion maailmalla saanut ruoka-annos on sipulipihvi. The Financial Timesin kolumnisti, The Wallpaper -lehden perustaja
Tyler Brûlé listasi Sea Horsen sipulipihvin top 10:een maailmassa.

Ravintola Sea Horse on myös vakiinnuttanut paikkansa Suomen 50 parhaan ravintolan joukossa. Näin meistä kirjoitettiin 2007:

Stacks Image 214